Warzywa marynowane wydają się być najlepszą opcją dla tych, którzy przez cały rok pragną cieszyć się ulubionymi ogórkami lub korniszonami. Trzeba wiedzieć, że przetwory możemy wykonywać z wielu rozmaitych produktów, a więc wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Warto jednak wspomnieć, że nie warto jest marynować warzyw dostępnych cały rok, które możemy bez przeszkód zakupić w każdym sklepie.

Dlaczego warto robić przetwory?

Warzywa marynowane https://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ zachowają swoją świeżość przez długi czas. Po kilku miesiącach możemy zejść do piwnicy po słoik ulubionych produktów. Nie musimy dodatkowo ich przygotowywać. Wystarczy, że wyjmiemy je z zaprawy octowej. Wiadomym jest, że takie warzywa posiadają lekki zapach octu. Nie jest on jednak zbyt uciążliwy.

Marynować warto przede wszystkim warzywa sezonowe, które posiadają najwyższą jakość w miesiącach letnich. Domowe przetwory są nie tylko smaczne, ale również pozbawione konserwantów. Musimy jednak liczyć się z tym, że obróbka termiczna wykonywana podczas marynowania odbiera warzywom mniej więcej połowę składników odżywczych. W dużej mierze to właśnie dlatego nie warto jest robić przetworów z produktów dostępnych cały rok.

Czy marynowanie jest trudne?

Warzywa marynowane przygotujemy w ciągu kilku godzin. Oczywiście dokładny czas zależy od tego, jakiej liczby słoiczków potrzebujemy. Na szczęście przetwory można przygotować relatywnie szybko, a zarazem bezproblemowo. Nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności. Najważniejsze jest to, aby zdobyć sprawdzony przepis. Receptura ma bezpośredni wpływ na jakość marynaty.

Podstawą zalewy jest woda, ocet, sól oraz cukier. Ciężko jest tutaj popełnić błąd. Mogłoby się wydawać, że im więcej przypraw, tym lepiej. Niekoniecznie tak jest – należy kierować się przede wszystkim umiarem. Poniżej przedstawiono uproszczony proces marynowania.

1. Do oczyszczonego słoika wkładamy pokrojone warzywa. Przyprawiamy i zalewamy octem. Do całości wlewamy zagotowaną wodę.
2. Zakręcamy słoik i poddajemy go pasteryzacji. Proces ten nie powinien był dłuższy niż kilkanaście minut.
3. Po wyciągnięciu słoika z wody stawiamy go wieczkiem do dołu. Pozostawiamy przez jakiś czas w warunkach otoczenia, a następnie chowamy do suchego i chłodnego pomieszczenia.

Co można marynować?

Marynować można niemal wszystkie warzywa, a więc ostateczna decyzja uzależniona jest od osobistych upodobań. Dobrą opcją są grzybki zbierane w okresie jesiennym. Najlepiej sprawdzają się tutaj kurki, borowiki, czy też podgrzybki. Oczywiście wszystkie okazy muszą zostać kompleksowo sprawdzone, a także oczyszczone. Dopiero wtedy możemy pokroić je na mniejsze składniki, a następnie umieścić w słojach.

Spora część osób marynuje ogórki, jednak warto jest wziąć pod uwagę również korniszony. Oprócz tego poleca się marynowanie np. pomidorów, dyni, szalotki, papryki. Nie zapominajmy, że warzywa muszą zostać wcześniej zblanszowane. Ciekawym jest to, że pomidor to jedyne warzywo, które podczas marynowania nie traci swoich drogocennych wartości odżywczych.