Gotowe dania są bardzo modne. Jakie produkty wykorzystać, by stworzyć zdrowe i smaczne dania? Poznaj naszą listę.

Ogórki

Ogórki serwowane w różnych formach (a szczególnie te korniszone i kiszone) stanowią podstawę polskiej kuchni. Chyba praktycznie w każdym domu przygotowywane są ogórkowe przetwory, które cenimy ze względu na smak, właściwości odżywcze, jak i szerokie możliwości wykorzystania ich w przepisach kulinarnych.

Marynowane ogórki są wyjątkowo smaczne, stąd też mają wielu zwolenników. Często wykorzystywane są jako dodatek do dań lub ich główny składnik (np. zupa ogórkowa). Mini korniszonhttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/mini-ogorki/ – z kolei pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

Mini korniszon

Kiedy sezon na ogórki niestety dobiega końca, trzeba zlikwidować krzaczki, a wówczas zbiera się z nich te najmniejsze ogórki, z których później przygotowuje się pyszne ogórki korniszone, przez wielu nazywane również mini korniszonymi. Niektórzy też hodując ogórki, od razu nastawiają się tylko na zbiór małych ogórków, by później z nich przygotować ulubione korniszone. Tu niestety należy zaznaczyć, że na jeden słoik korniszonych, potrzeba zdecydowanie więcej ogórków, niż w przypadku kiszenia czy marynowania ogórków standardowej wielkości.

Nazwa mini korniszon wywodzi się z Francji. Cechą charakterystyczną mini korniszonów jest ich wielkość, która zwykle nie przekracza 9 cm długości. Zbierane są także te najmniejsze, często mają po kilka (4-5 cm). To jednak w zupełności nie przeszkadza, a jest wręcz koniecznością, bo tylko w takiej formie mini korniszon ma swój unikatowy smak. Korniszone to niewielkie ogórki gruntowe, które zostały poddane marynowaniu w specjalnie przygotowywanej, octowej zalewie.

Dzięki wykorzystaniu nawet tych najmniejszych form ogórków mamy pewność, że nic się nie zmarnuje. Co więcej, w okresie jesienno-zimowym będą mieć spory popyt i mnóstwo możliwości wykorzystania. Mini korniszon doskonale sprawdza się w sałatkach, a także jest piękną ozdobą wielu dań. Zew względu na swój specyficzny wygląd, często bardzo lubią go także dzieci.

Jak przygotować korniszony w wersji mini? Dostępnych jest wiele smacznych przepisów, a wśród nich polecany jest taki:
składniki na 1 słoik o pojemności 0,7 l:
– malutkie ogórki
– 5 łyżek octu
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– przyprawy: pieprz, gorczyca, koszyczek kopru, liść laurowy
– ząbek czosnku
– woda.

Sposób przygotowania:
1. Ząbek czosnku należy pokroić w dość grube słupki.
2. Do słoika wsypać wszystkie przyprawy i włożyć ogórki.
3. Dodać cukier, sól i ocet.
4. Słoik należy następnie zalać do pełna zimną wodą.
5. Tak przygotowany trzeba poddać pasteryzowaniu przez ok. 10 min. (od momentu zagotowania wody).

Znanych jest kilka odmian ogórków korniszonych. Wśród nich najbardziej popularne są: „wesołe towarzystwo”, „korniszon morawski” czy „Prima donna”. Większość odmian ogórków korniszonych w środku mają, pełną, gęstą strukturę. Ogórki te cenione są ze względu na dużą zawartość prozdrowotnych substancji, mają charakterystyczną gładką powierzchnię i cylindryczny kształt, z po zamarynowaniu są bardzo chrupiące, co niestety nie zawsze można uzyskać podczas marynowania/kiszenia zwykłych ogórków.

Wychodząc naprzeciw hodowcom, rynek oferuje wiele, specjalnie stworzonych odmiany korniszonów, które mają bardzo atrakcyjne cechy, m.in. dojrzewają szybciej i są odporne na wiele chorób (w tym na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego). Dużo lepiej zachowują się także podczas transportu, a plony charakteryzują się wysoką wydajnością, same zaś ogórki mają doskonały wygląd i smak. Każda z tych cech wpływa na to, że ogórki korniszone w wersji mini są bardzo często kupowane, a to z kolei potwierdza ich popularność na polskich stołach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *