Makaron z wędzonką w sosie z pora i śmietany

Makarony to uniwersalny sposób na szybki i smaczny obiad. Ilość dodatków, które można do nich użyć, jest ogromna. Dziś będzie to przepis „Makaron w sosie porowo-śmietanowym” ze składników, które objęte są promocją w aktualnej gazetce Lewiatan.

Składniki na makaron w sosie śmietanowo-porowym – przepis

Wszystkie składniki to produkty objęte promocją w aktualnej gazetce Lewiatan. Potrzebne więc będą:

  • Makaron świderki lub spaghetti wedle uznania – opakowanie 400 g,
  • Szynka wysokiej jakości – 200 g,
  • Por – 1 sztuka,
  • Masło – kilka łyżek (około 70 g),
  • Śmietana 18% 330 g,
  • sól i pieprz

Z podanych składników przygotuje się danie dla czterech osób. Rodzaj makaronu można wybrać adekwatnie do swoich preferencji, ale najlepiej sprawdzą się do tego celu świderki lub pióra.

Przygotowanie – przepis na danie „Makaron w sosie śmietanowo-porowym”

W pierwszej kolejności należy oczyścić oraz umyć pora. Do sosu porowo-śmietanowego najlepiej sprawdzą się te bardziej zielone części, więc biały koniec można odkroić i przeznaczyć na inny cel. Pozostawiamy więc te najbardziej delikatne, zielone części, a połamane i zniszczone liście usuwamy. Warzywo należy pokroić w cienkie paski. Najlepiej więc łodygę najpierw przekroić na mniejsze części, każdą z nich wzdłuż na pół i potem jeszcze w paski o długości około 4 centymetrów i szerokości około 0,5 – 1 centymetra.

Podobnie przygotowujemy szynkę. Dobrej jakości wędzonkę, podobnie jak pora, należy także pokroić w paski. Mogą być one nieco szersze i grubsze.

Kolejnym krokiem do przygotowania sosu jest rozpuszczenie na patelni masła i dodanie do już rozgrzanego tłuszczu pokrojonej szynki oraz pora. Składniki te należy delikatnie dusić na małym ogniu kilka minut, aż por zmięknie i uważać, aby się nie przypaliły. Patelnię można przykryć pokrywką. Gdy szynka z porem jest już gotowa, to dodajemy śmietanę i znów dusimy na bardzo delikatnym ogniu przez kilka minut, aż składniki ładnie się połączą, a sos nabierze koloru. Na koniec doprawiamy tylko solą oraz pieprzem wedle uznania, pamiętając jednak, że szynka jest słona, więc z dodatkiem soli trzeba uważać.

W tym czasie, gdy sos na patelni delikatnie się gotuje, przygotowujemy makaron. Świderki, pióra lub spaghetti należy ugotować w osolonej wodzie według przepisu i własnych upodobań smakowych – może być mniej lub bardziej twardy – nie płuczemy go w zimnej wodzie, ale bezpośrednio po ugotowaniu dodajemy do gorącego sosu, delikatnie mieszamy i pozwalamy jeszcze przez kilka minut połączyć się składnikom na ciepłej patelni pod przykryciem. Dzięki temu danie zyska na smaku i konsystencji. Gotową potrawę najlepiej od razu przełożyć na talerze i posypać na przykład zieloną pietruszką.

Przepis naprawdę jest prosty a wszystkie potrzebne składniki można znaleźć na przecenie w gazetce Lewiatan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.