Transatlantyk: Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Od 9 do 13 sierpnia na publiczność poznańskiego festiwalu czeka pięć wyjątkowych, bo połączonych z kolacjami seansów. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem Kina Kulinarnego jest Thomas Struck.

 

Organizatorzy zapraszają widzów o 18:30 do Nowego Kina Pałacowego w CK Zamek. Kolacje serwowane przez najlepszych w Polsce szefów kuchni odbędą się zaś w pobliskiej restauracji Concordia Taste. Bilety w cenie 180 zł są dostępne na www.ebilet.pl.

TRANSATLANTYK-plakat

Tegoroczne Kino Kulinarne to pięć pokazów starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych oraz czterodaniowe kolacje z menu inspirowanym poszczególnymi tytułami. W ramach tej sekcji w kolejnych dniach widzowie obejrzą pięć filmów długometrażowych i trzy krótkometrażowe.

W niedzielę 9 sierpnia zostanie pokazany dokument Sergio Herman, Fucking Perfect, opowieść o perfekcji, ambicjach i poświęceniu szefa kuchni trzygwiazdkowej restauracji, Sergio Hermana. Dzień później odbędzie się seans Finding Gaston – filmu o szefie kuchni Gastonie Acurio, uważanym we własnym kraju za bohatera narodowego, oraz krótkometrażowy obraz Sonia’s Dream. We wtorek będzie można zobaczyć Good Things Await, historię jednego z ostatnich duńskich rolników idealistów, a w środę Sturgeon Queens – historię czteropokoleniowej imigranckiej żydowskiej rodziny, prowadzącej sklep z wędzonymi łososiami i śledziami – oraz dwa krótkometrażowe filmy: Wurst i Una Furtiva Lagrima, a ostatniego dnia Cooking Up a Tribute, obraz opowiadający o niezwykłej kulinarnej podróży braci Roca, współwłaścicieli jednej z najlepszych restauracji na świecie. W każdej kolacji uczestniczyć będą także festiwalowi goście, specjalnie zaproszeni na tę okazję.

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu.

Jednak pokazy filmowe i kolacje to nie wszystko co przygotowano w ramach jubileuszowej edycji Kina Kulinarnego. Podobnie jak rok wcześniej najmłodsi widzowie, wraz z Piotrem i Pawłem oraz Pyszotami, zamienią się w prawdziwych kucharzy. Specjalnie dla nich odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne, inspirowane bajką Xenii Starzyńskiej. Codziennie od 9 do 13 sierpnia na Placu Wolności w Poznaniu w przygotowywanych daniach mali kucharze będą poszukiwali nie tylko smaków, ale przede wszystkim kolorów. Warsztaty dla przedszkolaków zaplanowano w godzinach 10:00-11:30, a dla uczniów młodszych klas podstawówki od 12:00 do 13:30. Ilość miejsc jest ograniczona, zapisy są przyjmowane pod adresem mailowym: transatlantyk@pyszoty.pl.

5kilo kultury jest patronem medialnym festiwalu.

źródło: materiały prasowe

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony. Napisany przez autora bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.